Wat is het en welke verschillende vormen bestaan er?
Outplacement is de begeleiding bij ontslag in je zoektocht naar een nieuwe functie of zelfstandige activiteit. Dat helpt je op weg naar een nieuwe professionele uitdaging.
Bij outplacement wordt er een onderscheid gemaakt tussen outplacement als recht en outplacement als gunst:
- Outplacement als recht is deze toegekend na ontslag met verbrekingsvergoeding, of met opzeg(termijn), of door medische overmacht,…
- Outplacement als gunst is het vrij aanbod: De werkgever kan ingeval van lagere opzegtermijn dan 15 weken outplacement aanbieden, ook al is hij daartoe niet wettelijk verplicht.
Outplacement zal in de meeste gevallen tot uitdrukking komen als een dienstverlening (begeleiding) door externen, maar kan zich, in het geval van medische overmacht, ook vertalen in een storting van een forfaitaire bijdrage aan het RIZIV (Terug naar werkfonds) en dit wanneer de werkgever zich (eenzijdig) op de definitieve arbeidsongeschiktheid van de werknemer beroept (cfr. Kb van 28 maart 2024 betreffende het ‘Terug naar Werk’-fonds). Via dit fonds kan de wegens medische overmacht ontslagen werknemer dan gespecialiseerde dienstverlening, zoals loopbaanbegeleiding of jobcoaching, op maat aankopen bij een erkende dienstverlener.
Ingeval van outplacement met een opzeggings-/verbrekingsvergoeding kan 4 weken loon ingehouden worden ter compensatie van de outplacement-kost voor de werkgever.
Wanneer de ontslagen werknemer de outplacement weigert, wordt de vermindering niet toegepast.
Hoe boekhoudkundig verwerken?
De boeking van outplacementkosten gebeurt onder ESR-code 11 als een bezoldigingselement; je kan dit vergelijken met de behandeling van de abonnementen openbaar vervoer die door de werkgever aangeboden worden aan de werknemer. In die optiek worden outplacementkosten geboekt onder code 11.12 ‘Overige bezoldigingselementen’. De te hanteren economische rekening is 623730 ‘Outplacement en terug naar werk fonds’.
Wat met stortingen in het kader van werkhervattingspremie?
Naast de kosten die de werkgever maakt voor outplacement voor de begeleiding van een ontslagen werknemer, kan een werkgever in het kader van terug naar werkfonds ook stortingen ontvangen.
Dit is het geval wanneer de werkgever (in de periode tussen 01/04/23 en 01/03/25) een persoon, die minstens één jaar arbeidsongeschikt was of als invalide werd erkend, in dienst neemt of het werk laat hervatten (op basis van een door de adviserende arts van het ziekenfonds toegelaten werkhervatting).
Boekhoudkundig worden deze stortingen verwerkt als ontvangsten. Dit naar analogie met de verminderde doorstorting BV voor onderzoekers. De te hanteren economische rekening hiervoor is 740100 ‘Werking- en overige kapitaaloverdrachten en soortgelijke inclusief projecten buiten de consolidatiekring’ en de ESR-code is 3860 ‘Ontvangen subsidies’.